អាហារ និងអាហារសម្រន់ចំនួន១០មុខ ដែលធ្វើឱ្យបេះដូងមានសុខភាពល្អ

អត្ថបទព័ត៌មានស្តីពីសុខភាព
ក្រោមប្រធានបទ “អាហារ និងអាហារសម្រន់ចំនួន១០មុខ ដែលធ្វើឱ្យបេះដូងមានសុខភាពល្អ”
អត្ថបទដកស្រង់ដោយ : គុណ ភ័ត្រ្តា
#MJQE #AmericanInterconSchool

យោងតាមមជ្ឈមណ្ឌលបេះដូងជាតិសិង្ហបុរី (the National Heart Centre Singapore) របបអាហារមិនល្អអាចធ្វើឱ្យមនុស្សមានហានិភ័យខ្ពស់ពីជំងឺបេះដូង។ អ្វីដែលយើងដាក់ក្នុងចូលខ្លួនរបស់យើង ពិតជាប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់យើង ដូច្នេះវាជាការសំខាន់ក្នុងបរិភោគអាហារដែលផ្តល់ផលល្អដល់សុខភាពបេះដូងទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់យើង។ អាហារសម្រាប់សុខភាពបេះដូងល្អ ចាប់ផ្តើមជាមួយគ្រឿងផ្សំដែលជំនួយដល់សុខភាពបេះដូង។ នេះគឺជាគន្លឹះមួយចំនួនសម្រាប់ជ្រើសរើស និងរៀបចំ។

តើរបបអាហារសុខភាពបេះដូងជាអ្វី? 
សម្រាប់ខ្ញុំ ការហៅរបបអាហារ "សុខភាពបេះដូង" អាចជាការយល់ច្រឡំបន្តិច។ វាហាក់ដូចជាការ     ផ្តល់យោបល់ថារបបអាហារដែលផ្តល់សុខភាពល្អដល់បេះដូងមានភាពខុសប្លែកគ្នាពី "របបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ" ទូទៅជាង ប៉ុន្តែពួកគេពិតជារឿងតែមួយ និងដូចគ្នាទេ។ របបអាហារដែលផ្តល់ផលល្អដល់សុខភាពបេះដូង ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជារបបអាហារបេះដូង ដែលគឺជាអាហារមួយដែលទាមទារឱ្យមានសារធាតុល្អជាច្រើន រួមទាំងប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ បន្លែ និងផ្លែឈើច្រើន បរិមាណជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់ និងបរិមាណជាតិស្ករតិចតួច អំបិល និងខ្លាញ់។ ស្តាប់ទៅដូចជារបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់ខ្ញុំ! 

អាហារកំពូលទាំង១០របស់ខ្ញុំ ដែលផ្តល់ផលល្អដល់សុខភាពបេះដូង : 
ប្រសិនបើអ្នកមានពេលតែពីរបីនាទីដើម្បីទិញគ្រឿងផ្សំ ខាងក្រោមនេះជាបញ្ជីអាហារ និងគ្រឿងផ្សំដែលផ្តល់ផល់ល្អដល់សុខភាពបេះដូង និងងាយស្រួលទិញ ដើម្បីស្តុកទុកក្នុងទូទឹកកក និងបន្ទប់ដាក់អាហាររបស់អ្នក៖ 
១.  ត្រីដែលមានជាតិខ្លាញ់ដូចជា ត្រីសាម៉ុង និងត្រី trout 
២.  Lentils និងគ្រាប់សណ្តែក រួមទាំងសណ្តែក 
៣.  គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលដូចជា អង្ករសំរូប quinoa និង oats 
៤.  ផលិតផលទឹកដោះគោគ្មានជាតិខ្លាញ់ 
៥.  គ្រាប់ធញ្ញជាតិដូចជា Walnut, អាល់ម៉ុន, flax និង chia 
៦.  បន្លែ ជាពិសេសស្លឹកបៃតង និងប៉េងប៉ោះ 
៧.  ផ្លែឈើ ជាពិសេសផ្លែប៊ឺរី 
៨.  ខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់បេះដូងដូចជា ប្រេងអូលីវ extra virgin និងប្រេង 
canola; ផ្លែបឺរ 
៩.  ទ្រូងមាន់ និងបសុបក្សី 
១០. សូកូឡាខ្មៅ សម្រាប់ជាអាហារសម្រន់ម្តងម្តាល។
 
របបអាហារដែលផ្តល់ផលល្អដល់សុខភាពបេះដូង មិនត្រឹមតែជួយដល់សុខភាពបេះដូងរបស់អ្នកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជួយដល់សុខភាពទូទៅរបស់អ្នកតាមវិធីមួយចំនួនផងដែរ។ អាហារប្រូតេអ៊ីនមានជាតិខ្លាញ់ទាបធ្វើឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ និងផ្តល់ឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកនូវអ្វីដែលវាត្រូវការដើម្បីបង្កើត និងជួសជុលប្រូតេអ៊ីនរាងកាយសំខាន់ៗ ខណៈពេលដែលរក្សាជាតិខ្លាញ់សរុប និងជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតរបស់អ្នក។ កាបូអ៊ីដ្រាតត្រឹមត្រូវផ្តល់ឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកនូវថាមពលដែលវាត្រូវការ រួមជាមួយនឹងវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងជាតិសរសៃច្រើន ហើយបរិមាណតិចតួចនៃខ្លាញ់ត្រឹមត្រូវរួមចំណែកដល់អាស៊ីតខ្លាញ់សំខាន់ៗ និងរសជាតិផងដែរ។ នៅពេលទទួលទានរួមគ្នា អាហារទាំងនេះបង្កើតបានជារបបអាហារដែលមានតុល្យភាពល្អអាចធ្វើឱ្យឆ្អែតនិងមានរសជាតិឆ្ងាញ់។