អត្ថបទព័ត៌មានស្តីពីការអប់រំ
ក្រោមប្រធានបទ “តើឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាលដើរតួនាទីសំខាន់អ្វីខ្លះសម្រាប់ការអប់រំរបស់បុត្រាបុត្រីរបស់ខ្លួន?”
អត្ថបទដកស្រង់ដោយ : លឿង វិបុល
#MJQE #AmericanInterconSchool

មាតាបិតាសិស្សគឺជាគ្រូដើមរបស់បុត្រាបុត្រី សិស្សនុសិស្សគ្រប់រូប។ ឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាលគឺជាផ្នែកមួយនៃភាពជោគជ័យរបស់កូន ក្នុងការជួយជំរុញ លើកទឹកចិត្ត ការដាស់តឿន និងការបំពេញការសិក្សាបន្ថែមដល់កុលបុត្រ កុលធីតា។ យ៉ាងណាមិញ ការចូលរួម និងដើរតួនាទីជាឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាលដ៍ល្អក្នុងការអប់រំកូន គឺជាអ្វីដែលមាតាបិតាគ្រប់រូបត្រូវតែយល់ដឹង និងស្វែងយល់សម្រាប់ការអប់រំនាពេលបច្ចុប្បន្ន។ ខាងក្រោមនេះ គឺជាចំណុចសំខាន់ៗមួយចំនួនដែលអ្នកអាណាព្យាបាលគួរស្វែងយល់បន្ថែម៖

១.  ធ្វើជាឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាលគំរូ :
អ្នកច្បាស់ជាធ្លាប់បានសង្កេតឃើញកូនរបស់អ្នកធ្វើត្រាប់តាមអ្នក។ នេះគឺដោយសារតែក្មេងរៀនស្ទើរតែគ្រប់យ៉ាងដោយការចម្លងពីមនុស្សពេញវ័យនៅជុំវិញ។ បើអ្នកចង់ឱ្យកូនអ្នកពូកែលើអ្វីមួយ ចូរធ្វើជាគំរូដល់គេ។ ពួកគេត្រូវបានបំផុសគំនិតយ៉ាងងាយស្រួលដោយអ្វីដែលមនុស្សពេញវ័យធ្វើនៅជុំវិញពួកគេ។ ឪពុកម្តាយគំរូ គឺជាអ្នកនាំមកនូវគំរូល្អក្នុងគ្រួសារ មានទំនួលខុសត្រូវខ្ពស់ មិននិយាយកុហក់ភូតភរ មិនប្រព្រឹត្តល្បែងស៊ីសង មិនផឹកសុរាពាលា អាវ៉ាសែ និងចៀងវាសប្រើប្រាស់ពាក្យ   សម្តីមិនសមរម្យ។ ឪពុកម្តាយគ្រប់រូប ត្រូវចាប់អារម្មណ៍ខ្ពស់លើគ្រប់សកម្មភាពដែលបង្ហាញចេញ ការប្រាស្រ័យទាក់ទងក្នុងគ្រួសារ និងការនិយាយស្តីទៅកាន់កុលបុត្រកុលធីតារបស់ខ្លួន។

២.  ចំណាយពេលជាមួយកូន និងតាមដានសកម្មភាពរបស់ពួកគេជាប្រចាំ :
ជាពិតការណាស់ ឪពុកម្តាយគ្រប់រូបពិតជារវល់ក្នុងការប្រកបការងារ ឬការរកស៊ីចិញ្ចឹមជីវិត ភាគច្រើនមិនសូវបានចំណាយពេលជាមួយកូន ឬតាមដានការសិក្សាររបស់ពួកគេជាប្រចាំ។ នេះគឺនៅតែជាបញ្ហាដ៏ធំមួយដែលឪពុកម្តាយគ្រប់រូប អ្នកអាណាព្យាបាលមិនគួរមើលរំលង។ បញ្ហាគឺនៅត្រង់ថា ក្រៅពីការចំណាយពេលជាមួយមិត្តភក្តិ លោកគ្រូ អ្នកគ្រូនៅសាលា កូនសិស្សត្រូវការយកចិត្តទុកដាក់ ភាពកក់ក្តៅ ការជំរុញលើកទឹកចិត្ត និងតាមដានសកម្មភាពបន្ថែមពីសំណាក់ឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាល។ របៀបដែលពួកគេអនុវត្តនៅក្នុងការសិក្សាត្រូវប្រាកដថាបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងរបៀបដែលពួកគេចំណាយពេលនៅសល់នៃថ្ងៃរបស់ពួកគេនៅសាលារៀន និងនៅផ្ទះ។

៣.  ចេះផ្តល់ការរិះគន់ក្នុងន័យស្ថាបនា :
យើងមិនលើកទឹកចិត្តឪពុកម្តាយឱ្យរិះគន់កូនរបស់ពួកគេ ចំពោះគ្រប់ជំហានខុសដែលពួកគេធ្វើខុសនោះទេ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការស្តីបន្ទោស ការស្រែកគំហក ការជេរប្រទេច គឺជាសកម្មភាពដ៏ខុសឆ្គង និងជះឥទ្ធិពលមិនល្អដល់ផ្លូវចិត្ត ស្មារតី និងកម្លាំងចិត្តរបស់សិស្ស។ ផ្ទុយទៅវិញ ការផ្តល់ការរិះគន់ក្នុងន័យស្ថាបនានឹងមិនត្រឹមតែជួយពួកគេឱ្យប្រសើរឡើងនៅពេលនេះប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏នឹងបង្កើតទម្លាប់នៃការទទួលយកមតិកែលម្អនាពេលអនាគតដែលទទួលបានការកែលម្អផងដែរ។ អង្គុយជាមួយកូនរបស់អ្នក ហើយពិភាក្សាពីមូលហេតុដែលពួកគេធ្វើអ្វីដែលពួកគេធ្វើ និងរបៀបដែលពួកគេអាចទទួលបានជំនួយ។ ប្រសិនបើកូនរបស់អ្នកបានឮ ពួកគេប្រាកដជានឹងបើកចំហអំពីរឿងជាច្រើន សូម្បីតែនៅពេលអនាគតក៏ដោយ ។

៤. ការជួយបន្ថែមការសិក្សារបស់កូន :
នៅពេលដែលយើងនិយាយថាជួយពួកគេក្នុងការសិក្សារបស់ពួកគេ យើងមិនសំដៅលើអ្នកធ្វើការងារឱ្យពួកគេនោះទេ។ ផ្ទុយទៅវិញ អ្វីដែលយើងស្នើគឺសម្រាប់ការតាមដានកូនរបស់អ្នកនៅពេលពួកគេសិក្សា ឬធ្វើកិច្ចការរបស់ពួកគេ។ អ្នកអាចឈានជើងចូលជួយនៅពេលដែលពួកគេមានអារម្មណ៍ថាជាប់គាំង។ អ្នកក៏ប្រហែលជាចង់ជួយកូនរបស់អ្នករៀបចំសម្រាប់ការធ្វើតេស្តផងដែរ ជាពិសេសនៅពេលដែលសិស្សតែងតែព្រួយបារម្ភ និងថប់បារម្ភនៅពេលដែលការប្រឡងជិតមកដល់។ វត្តមាន ការគាំទ្រ និងការណែនាំរបស់ឪពុកម្តាយ ឬអ្នកអាណាព្យាបាលប្រាកដជានឹងធ្វើឱ្យដំណើរការកាន់តែងាយស្រួលសម្រាប់ពួកគេ។ ក្រៅពីការសិក្សានៅសាលា ការចូលរួមយ៉ាងសកម្មរបស់មាតាបិតាក្នុងជីវិតសិក្សារបស់សិស្សអាចជួយពួកគេឱ្យធំឡើងជាមួយនឹងជំនាញសង្គម និងអាកប្បកិរិយាកាន់តែប្រសើរឡើង។

អត្ថបទដកស្រង់ និងកែសម្រួលចេញពីគេហទំព័រ៖
  https://marigoldinternationalschool.in/7-ways-parents-play-a-role-in-the-education-of-their-children/
  https://www.khsearch.com/qna/166